Coronacrisis zorgt voor banenkrimp en stijging WW

17 november 2020

Het aantal banen van werknemers is tijdens de coronacrisis met 125.000 gedaald. Tussen februari en eind juli verdwenen de meeste banen bij uitzendbureaus, horeca, specialistische zakelijke dienstverlening, reisbranche, beveiliging en cultuur, sport & recreatie. Ook het aantal WW-uitkeringen nam in deze sectoren toe. Toch is het verlies van banen minder groot door de NOW-maatregel. Dat blijkt uit cijfers die UWV op 10 november jl. heeft gepubliceerd.


Detailhandel food is de enige sector waar het aantal banen is gegroeid door de coronacrisis. Door de tijdelijke sluiting van de horeca zijn consumenten meer gaan besteden in supermarkten. Het goederenvervoer en de voedingsindustrie zijn sectoren die nauwelijks zijn geraakt.
Eind september verstrekte UWV 278.000 WW-uitkeringen, een stijging van 16% ten opzichte van februari. De WW nam tijdens corona vooral toe in de horeca, het personenvervoer over land, de reisbranche en de beveiliging.
Voor steeds meer werknemers is het van belang om op zoek te gaan naar werk in sectoren die meer kansen bieden. Voor hulp bij het vinden van een baan waar (om)scholing bij nodig is, kunnen werkzoekenden terecht bij het Leerwerkloket in 35 arbeidsmarktregio’s door het hele land. Adviseurs van het Leerwerkloket geven onafhankelijk en kosteloos loopbaan- en (om)scholingsadvies aan iedereen. Werkzoekenden met een WW-uitkering kunnen ook bij UWV terecht voor ondersteuning.

Bron: UWV.nl 10-11-2020