Meer vrouwelijke zzp’ers economisch zelfstandig

10 november 2020

In 2019 verdiende 84% van alle werkende vrouwen minstens € 990 netto per maand en was daarmee economisch zelfstandig. Bij werkende mannen was dat 94%. Zzp’ers zijn minder vaak in staat zichzelf financieel te onderhouden. Vrouwelijke zzp’ers zijn met 61% het minst vaak economisch zelfstandig, maar vergeleken met 2011 was de groei bij hen het sterkst. Dat blijkt uit inkomensgegevens 2019 van het CBS.


Ook binnen bedrijfstakken zijn er verschillen in economische zelfstandigheid van mannen en vrouwen. De man-vrouwverschillen zijn relatief klein in de horeca, vervoer en opslag, en de land- en bosbouw. Zo doet bij zelfstandigen met eet- en drinkgelegenheden de economische zelfstandigheid van vrouwen weinig onder voor die van mannen in de periode 2011-2019. Ondanks de inhaalslag van vrouwen blijft het man-vrouwverschil in economische zelfstandigheid bij zzp’ers het grootst.
Economisch zelfstandig zijn is geen garantie voor rooskleurige financiële omstandigheden. Omgekeerd betekent economische onzelfstandigheid niet per se dat de financiële situatie slecht is. Dat hangt ook af van het inkomen van andere gezinsleden en het vermogen van het huishouden. Bij het wegvallen van het zelfstandigeninkomen zou bij 29% van de vrouwen het huishouden binnen een jaar door de financiële reserves heen raken, bij mannen is dit ruim 36%.

Bron: CBS.nl, 3-11-2020