Veel overheidswebsites nog niet digitaal toegankelijk

29 september 2020

Meer dan 4 miljoen Nederlanders met een beperking kunnen nog steeds niet moeiteloos gebruik maken van overheidswebsites. Dit blijkt uit onderzoek van DigitaalToegankelijk.com.

In een tijd waarin bijna alles zich online afspeelt, zijn veel (semi-)overheidswebsites nog niet goed toegankelijk voor Nederlanders met een beperking. Terwijl bijna een kwart van de Nederlanders kampt met een beperking. Daarom is sinds 1 juli 2018 het ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid’ van kracht.
In dit besluit staat dat websites en mobiele apps van Nederlandse (semi-)overheidsinstanties moeten voldoen aan bepaalde toegankelijkheidseisen. Zo moet het voor mensen met een beperking ook mogelijk zijn om zonder problemen online een paspoort of parkeervergunning aan te vragen of de donorregistratie te regelen. Om dat te bereiken, zijn overheden en gemeenten verplicht om uiterlijk op 23 september 2020 een toegankelijkheidsverklaring op hun website te plaatsen. In die verklaring staat aan welke toegankelijkheidseisen de website op dat moment voldoet. Ook moet in de tekst worden opgenomen welke acties de organisatie onderneemt om de site toegankelijk te houden.
Deze verklaringen worden gepubliceerd in het Register van toegankelijkheidsverklaringen. Uit dit register blijkt nu dat 71% van de Nederlandse overheidswebsites niet of nauwelijks voldoet.

Bron: DigitaalToegankelijk.com, 21-09-2020