NOW-regeling verlengd maar aangepast

11 mei 2020

De NOW-regeling wordt verlengd. Maar de nieuwe regeling gaat er wel anders uitzien dan de huidige, die eind mei afloopt. De nu geldende ‘ontslagboete’ verdwijnt in het tweede pakket steunmaatregelen voor bedrijven.


Dat zorgt ervoor dat bedrijven in financiële nood straks wel werknemers kunnen ontslaan terwijl ze ook steun krijgen van de overheid, waar dat nu niet het geval is. Dit zei minister Koolmees vrijdagavond in het tv-programma Op1.
Over de precieze voorwaarden die de overheid aan nieuwe noodsteun wil stellen, wordt nog gesproken. Ook wil het kabinet de steunmaatregelen koppelen aan omscholing.

Vakbond FNV vreest dat veel mensen hun baan verliezen als bedrijven staatssteun kunnen ontvangen, maar ook mensen mogen ontslaan zonder een boete te krijgen. De vakbond wil dat er stevige voorwaarden aan de staatssteun worden verbonden.

Een deel van de werknemers die nu via de noodmaatregel salaris ontvangt, moet er rekening mee houden dat hun werk de komende tijd alsnog verdwijnt, omdat de sector waarin ze werken krimpt. Bijvoorbeeld de reisbranche en de horeca. In andere sectoren daarentegen is er veel vraag naar arbeidskrachten, zoals de zorg en post- en koeriersdiensten.

Het kabinet komt met een regeling voor omscholing van personeel van bedrijven die op langere termijn blijven worstelen met de gevolgen van de crisis. Er moeten goede redenen zijn om een werknemer te ontslaan of het bedrijf moet in ernstige financiële problemen zijn. Het ontslagrecht bestaat nog steeds.
Minister Koolmees wil binnen twee weken duidelijkheid verstrekken over de nieuwe NOW-regeling. Dan zal blijken of het kabinet nog met andere voorwaarden of aanvullingen komt.

Bron: NOS, 11-05-2020