Belastingheffing inkomen thuiswerkende grensarbeiders

14 april 2020

De vanwege de coronacrisis genomen maatregelen kunnen gevolgen hebben voor de belastingpositie van grensarbeiders. Nederland heeft daarom met Duitsland nadere afspraken gemaakt over de fiscale behandeling van thuiswerkdagen. Met Belgiƫ is overleg over de behandeling van thuiswerkdagen nog gaande.


Doordat grensarbeiders thuiswerken of (verplicht) thuiszitten is het inkomen mogelijk niet meer in het werkland, maar (deels) in het woonland belast. Dit kan gevolgen hebben voor het netto-inkomen.

Duitsland en Nederland zijn voor grensarbeiders in loondienst (thuiswerkers) overeengekomen dat de thuiswerkdagen worden behandeld als dagen gewerkt in het land waar de grensarbeider onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt, onder de voorwaarde dat deze thuiswerkdagen wel worden belast in het andere land.
Men hoeft niet te kiezen voor deze afwijkende behandeling. De thuiswerkdagen worden behandeld als dagen waarop feitelijk is gewerkt. In de aangifte inkomstenbelasting 2020 kan deze keuze verwerkt worden. Deze afspraak geldt van 11 maart 2020 tot en met 30 april 2020 en wordt maandelijks verlengd, totdat of Nederland of Duitsland de afspraak opzegt.

Voor grensarbeiders die noodgedwongen thuis zitten (thuiszitters) met behoud van salaris, blijft het salaris ook gedurende deze periode belast in het land waar men onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt. Dan verandert er niets.
Woont de grensarbeider bijvoorbeeld in Duitsland of Belgiƫ en werkt hij normaal gezien in Nederland, dan blijft de Nederlandse werkgever Nederlandse loonheffingen inhouden op het salaris.

De afspraken zijn vastgelegd in een besluit.

Bron: MvF 10-04-2020 (Stcrt. 2020, 21381)