Rechterlijke macht behandelt alleen urgente zaken

17 maart 2020

Alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges sluiten vanaf dinsdag 17 maart de deuren als gevolg van de coronacrisis. Hiertoe heeft de Rechtspraak zondagavond besloten. Alleen urgente zaken gaan nog door. Ook de Raad van State schrapt zittingen.

Urgente zaken zijn bijvoorbeeld rechterlijke beslissingen die absoluut nodig zijn in verband met de rechten van verdachten of rechtzoekenden. Als voorbeelden worden in het nieuwsbericht genoemd: voorgeleidingen van verdachten, faillissementen, zittingen rond verplichte zorg en/of zorgmachtigingen en urgente familiezaken zoals uithuisplaatsingen of ondertoezichtstelling. Waar mogelijk gaan deze rechtszaken door met behulp van videoconferenties of ‘telefonisch horen’. Als een bezoek aan het gerechtsgebouw noodzakelijk is, worden er ‘passende maatregelen’ genomen, aldus de Rechtspraak.

Verder is er vanaf dinsdag geen publiek meer toegestaan bij de rechtszaken die nog doorgaan. Mensen met verkoudheidsklachten of koorts hadden in principe al geen toegang meer tot gerechtsgebouwen. Deze maatregelen duren tot tenminste maandag 6 april 2020. Tot deze datum sluiten ook alle Nederlandse scholen, restaurants, cafés en sportclubs noodgedwongen de deuren in een poging de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Raad van State meldt daarnaast dat alle zittingen van de afdeling Bestuursrechtspraak vanaf 17 maart tot en met 6 april zijn opgeschort, met uitzondering van zeer urgente zaken. Immers: ‘Ook zaken over besluiten van de overheid in verband met de coronacrisis kunnen zo urgent zijn dat een spoedbehandeling noodzakelijk is,’ aldus de Raad van State.

Bron: de Rechtspraak, 15-03-2020