AWVN: loonsverhogingen niet het belangrijkste

30 september 2019

Werknemers kunnen volgend jaar rekenen op een gemiddelde loonstijging van rond de 3,5%. Volgens werkgeversvereniging AWVN zijn loonsverhogingen echter niet het belangrijkste. In een interview met de Telegraaf hekelt AWVN-directeur Harry van de Kraats de opstelling van vakbond FNV die met forse looneisen wil komen.

Vakbond FNV wil bij de komende cao-onderhandelingen een looneis van 5% op tafel leggen. AWVN-directeur Van de Kraats wijst die opstelling van de grootste vakbond af. “Daar willen we echt afstand van nemen. Een looneis van 5% is te hoog en dus niet reëel. Veel sectoren kunnen dat gewoon niet betalen.”

Van de Kraats vindt dat de nadruk in het arbeidsvoorwaardenoverleg nu te veel op de lonen ligt. Hij pleit daarom voor een gezamenlijke kwaliteitsagenda waarin scholing en ontwikkeling, persoonlijke keuzebudgetten en het verbeteren van de arbeidsverhoudingen centraal staan. “Ik roep de FNV op om hierin mee te gaan, zodat we kunnen investeren in werknemers en de problemen op de arbeidsmarkt kunnen oplossen. Alleen een opgeheven vinger richting werkgevers is niet genoeg.”

Bron: AWVN 23-09-2019