Werkgever moet woonland bepalen

12 februari 2019

De Belastingdienst meldt dat in de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 (editie 1 t/m 3) en het Handboek Loonheffingen verkeerde informatie is opgenomen over het bepalen van het van het woonland. Gemeld wordt dat de werknemer hiervoor een verklaring kan aanvragen bij de Belastingdienst. Dit is onjuist. De werkgever moet het woonland bepalen.

In de Nieuwsbrief Loonheffingen was bij onderdeel 1, Belastingdeel heffingskortingen alleen nog voor inwoners van Nederland, vermeld dat bij twijfel over waar de werknemer woont, de werkgever de werknemer kan vragen om een woonplaatsverklaring. Deze verklaring kan, volgens de Nieuwsbrief Loonheffingen, worden aangevraagd bij een belastingkantoor in het land waar de werknemer inwoner is. Op deze manier krijgt de werkgever dan zekerheid over welke loonbelastingtabel hij moet toepassen. Deze informatie is echter onjuist. In het Handboek Loonheffingen is de onjuiste informatie opgenomen in paragraaf 2.3.3 Gegevens voor de loonheffingen controleren en administreren.

Werknemers die op basis van de onjuiste informatie een woonplaatsverklaring hebben aangevraagd, zullen een brief krijgen waarin staat dat de fiscus zo’n verklaring niet aangeeft. De werkgever zal, net als voorheen, zelf moeten bepalen in welk land de werknemer inwoner is.

Binnenkort verschijnt een vierde en laatste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 waarin de foutieve informatie zal zijn verwijderd.

Bron: Belastingdienst 11-02-2019