Schaduwzijde hoge arbeidsparticipatie: balans werk-privé zoek

20 januari 2020

Volgens vakbond CNV kent de hoge arbeidsparticipatie een sterke schaduwzijde. Miljoenen werkenden gaan gebukt onder een hoge werkdruk. De balans tussen werk en privé is zoek. 2020 moet daarom volgens de vakbond het jaar worden waarin we het evenwicht voor werkenden weer herstellen. 

54% van alle werkenden ervaart een hoge werkdruk, blijkt uit onderzoek van het CNV onder 3.000 werkenden. Bijna de helft heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 16% zit tegen een burn-out aan, omgerekend 1,4 miljoen Nederlanders. De kosten als gevolg van het hoge aantal burn-outs lopen inmiddels op naar 2,8 miljard euro per jaar. 

Volgens CNV-voorzitter Fortuin moete we waken voor een overspannen arbeidsmarkt waarbij we elkaar vasthouden in een ongezonde ratrace. “Nu het economisch zo goed gaat, staan voor werkgevers alle seinen op groen om een gezonde werkvloer te creëren. Een werkvloer waarbij de verzuimkosten omlaag gaan en er ruimte komt voor een betere werkprivé balans.”

Het aandeel vrouwen op de arbeidsmarkt is enorm gestegen. Vrouwen werken echter veel in deeltijd, mannen voltijds. Daarnaast werken vrouwen vaker op tijdelijke contracten of oproepbasis, of in sectoren met een hoge werkdruk, zoals onderwijs en zorg. Volgens Fortuin is de positie van vrouwen nog altijd veel slechter dan die van mannen. “Wij pleiten daarom voor een 30-urige werkweek. Voor zowel mannen als vrouwen. Zodat mannen meer zorgtaken op zich kunnen nemen en vrouwen economisch zelfstandig blijven. Alleen zo kunnen we toe naar een nieuw en beter evenwicht.”

Van de negen miljoen banen, zijn er twee miljoen flexbanen. “Twee miljoen mensen hebben een onzeker contract. 600.000 Nederlanders hebben meer dan één baan nodig om rond te komen. 200.000 werkenden leven onder de armoedegrens. We roepen werkgevers op om meer vaste banen en meer zekerheid te bieden nu de arbeidsmarkt op haar hoogtepunt verkeert,” stelt Fortuin. 

Bron: CNV 15-01-2020